HomeShoppingYargıdan online sınavda kopya kararı

Yargıdan online sınavda kopya kararı

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

KAYNAKCNN TÜRK

Mahkemeden online sınavlar ile ilgili emsal karar verildi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, İstanbul’daki bir özel üniversitenin hukuk fakültesi, 9 Temmuz 2023’te elektronik ortamda kamera açık şekilde “İş Sosyal Güvenlik Hukuku II” dersinin bütünleme sınavını yaptı. Sınavın ardından idare, sınavda kopya çekilip çekilmediğini belirlemek amacıyla öğrencilerin sınav kağıtlarını, bir program aracılığıyla inceleme altına aldı.

Yapılan incelemenin ardından raporda, S.D. isimli kadın öğrencinin sınavda kopya çektiği iddia edildi. Okul yönetimi, öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı.

Öğrencinin kopya iddiasını reddetmesine rağmen, kendisine bir yarıyıl için uzaklaştırma cezası verildi. Verilen ceza ile ilgili olarak öğrenci avukatı aracılığıyla, kararın iptali için İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava dilekçesinde, sınav kağıdındaki bilgilerin, her öğrenci tarafından yazılabilecek nitelikte olduğu, S.D.’nin kopya çekmediği savunuldu.

Yargıdan online sınavda kopya kararı

Disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen soruşturma raporunda ise, program üzerinden gerçekleştirilen incelemeler sonucu, öğrencinin kopya çektiği tespitine yer verildi. Öğrencinin şikayeti üzerine dosyayı inceleyen mahkeme ise, söz konusu öğrencinin bir yarıl yıl okuldan uzaklaştırma kararının iptaline karar verdi.

Yargıdan online sınavda kopya kararı

Kararın gerekçesinde, “elektronik ortamda canlı olarak kamera açık şekilde yapılan sınav sırasında davacının kopya çektiğine ilişkin sınav gözetmeni tarafından herhangi bir uyarı yapılmadığı ve sınav işlemlerinin sonlandırılmadığı” kaydedildi. Ayrıca kamera açık şekilde yapılan sınavda davacının kopya çektiğine ilişkin görüntü kaydı ve başkaca herhangi bir somut bir delilinin de bulunmadığı ifade edildi.

Yargıdan online sınavda kopya kararı

Üniversite tarafından disiplin soruşturması sonucu öğrenci S.D.’ye verilen cezanın hukuka aykırı olduğu değerlendirilmesinde bulunuldu.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img