Çeviren
Gözde Meriç
Published
24 Haz 2020
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatcilar Birliği Başkanı Mustafa Gültepe’nin açıklamasına göre, Avrupa kaynak kullanımının önemli oyuncularından Türk tekstil sektörü siparişlerde büyük bir artış gördü.
Yerel günlük gazete Daily Sabah‘ın yöneticisi, talebin avrupa’da mağazaların yeniden açılmasıyla önemli düzeyde hızlandığını belirtti. Ve üretim kapasitelerinin de hızlı bir şekilde büyüdüğünü ifade etti.
Bu durum özellikle Kocaeli ve Sakarya bölgelerini etkiliyor. Tekstil ve otomobil sektörlerinin ulusal düzeyde önemli bir iş ve ihracat olanağı sunuyor.
Şubat ayının ortalarında, Texworld ticaret fuarında Paris’te bulunan tekstil ve hazır giyim üreticileri FashionNetwork’e yaptıkları açıklamada koronavirüs krizi nedeniyle bölgesel sokağa çıkma yasakları ve tekstil fabrikalarının maske üretim fabrikalarına dönüştürülmesi nedeniyle olumsuz etkilenen Çin’e verilen bazı siparişleri Avrupa’ya çekmeyi düşündüklerini ifade etmişti.
Ancak tüm Avrupa ihracatının sekteye uğraması ile markaların siparişlerini iptal etmesi veya yeniden düzenlemesi soncunda bu planları yarıda kalmıştı. Yalnızca Mart ayında Türkiye’nin Fransa’ya yaptığı tekstil-giyim ihracatı %9 düşüş kaydetti.
Ancak Talu Tekstil’in CEO’su Mustafa Gültepe’ye göre, siparişlerdeki artış Türk tekstil sektörü için olumlu bir gelişmeyi işaret ediyor. Öyle ki sektörün önde gelen şirketleri yeni yatırımlar yapmaya bile başlıyor. Bu eğilim gözlemcilerin kriz sonucunda Avrupalı markaların daha yerel üretime yönelecekleri yönündeki tahminlerinden kaynaklanıyor.
Fransız Moda Enstitüsü’nün ifadesine göre Türkiye AB’nin 3 numaralı giyim tedarikçisi. 2019 yılında Avrupa’ya 10,2 milyar Euro ürün ihracatı gerçekleştirdi. Aynı zamanda UE’ye 2,8 milyar Euro’luk malzeme ihracatıyla o bölgenin de 2 numaralı tekstil tedarikçisi olarak değerlendiriliyor.