HomeFootballTürkiye Futbol Tesislerine Güneş Enerjisiyle Elektrik Sağlanacak

Türkiye Futbol Tesislerine Güneş Enerjisiyle Elektrik Sağlanacak

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Türkiye Futbol Federasyonu, Türk futbolundaki kulüplerin finansal durumuna katkı sağlayacak olan Güneş Enerjisi Sistemi (GES) Projesi ve Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) İş Modeli ile oluşturulacak güneş enerjisi santralinin tanıtımını gerçekleştirdi.

Riva Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kulüp Lisans İşleri ve Engelli Federasyonlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Günay, İcra Kurulu Üyesi ve Süper Lig’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Müslüm Özmen ile Genel Sekreter Taner Senseven ve ilgili kişiler katıldı.

TFF Başkan Vekili, İcra Kurulu Üyesi ve Kulüp Lisans İşleri ile Engelli Federasyonlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Günay, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada,“Malatya’da 2000 dönümlük araziyi Türk futboluna, kulüplerin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere tahsis ettirdik” ifadelerini kullandı.

Yeşil dönüşüm çabalarının TFF tarafından hızla uygulamaya geçirildiğini vurgulayan Günay,“Bu çerçevede 2022 Haziran ayında biz, Sayın Başkanımız Mehmet Büyükekşi başkanlığında genel kurul tarafından seçilip göreve başladığımızda, başkanımıza bu yeşil dönüşüm hareketi içerisinde federasyon olarak biz de elektriğimizi yenilenebilir kaynaklardan sağlayalım fikrini kendisine iletmiştim. Sayın Başkanda bu konuda derhal harekete geçelim ancak sadece federasyon değil, başta Süper Lig olmak üzere 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig yani bütün profesyonel kulüplerinin elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamak için harekete geçelim diyerek bana talimat verdi. Bu amaçla çalışmalara başladık ve yine başkanımızın bürokratik, sosyal ilişkileri sayesinde Malatya’da 2000 dönümlük araziyi Türk futboluna, profesyonel spor kulüplerinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere federasyona 49 yıllığına tahsis ettirdik. 2 milyon metrekarelik bir alan. 2023’ün Mart ayında gerçekleşmişti, tabii o tarihten sonra kulüplerle bu konuları görüşmeye başladık. Sayın Başkanımız da arz etti, maalesef biz bu konuyla ilgili ilk bilgilendirmeyi dördüncü toplantıda yapabildik. Bir türlü sıra gelmedi enerji santrali yapımı konusunda. Hem Kulüpler Birliği’nde karar sürecinin gecikmesi hem de bazı teknik imkansızlıklar nedeniyle, olumsuzluklar nedeniyle maalesef bütün kulüplerin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere attığımız adım tam istediğimiz gibi sonuçlanmadı. Fakat biz yine buradan Sayın Başkanımız da ilan etti; herhangi bir kulüp güneş enerjisi santrali yapmak üzere başvurduğunda Karaman’da ihtiyaçlarına yetecek derecede arazi mevcuttur ve federasyon olarak bizim bunu tahsis etmemiz mümkündür” şeklinde konuştu.

Günay, TFF’nin tüm elektrik ihtiyacının bu proje aracılığıyla karşılanacağını bir kez daha ifade etti ve bu projenin dünyada örnek alınabilecek bir proje olduğunu belirterek, “Buradan tekrar bir çağrı yapmakta fayda var. Yine Sayın Başkanımız dedi ki; en azından burada kalmasın, federasyonun tüm elektrik ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçelim. Bu da aslında Türk futboluna önemli bir katkı. Çünkü Avrupa Birliği gelişmiş dünya yenilenebilir kaynaklardan yeşil dönüşüm çerçevesinde elektrik elde etmeyi çok önemsiyor ve Türkiye Futbol Federasyonu önemli bir marka değeri olarak karşılığını bulacak. Bu çerçevede biz yeniden çalışmaya başladık. Şu an bürokratik işlemler yapılıyor. Temmuz ayında santralin temeli atılacak. Ekim ayında da santral elektrik üretmeye başlayacak. Bu santralde Türkiye Futbol Federasyonu’nun ihtiyacı olan elektrik üretilecek. Bunun yıllık değeri yaklaşık 10-12 milyon TL civarında ve 25 yıllık süre içerisinde Türkiye Futbol Federasyonu’na sağladığı değer bugünkü değer itibarıyla 400 milyon TL’dir. Bu santralin yapımı konusunda Türkiye Futbol Federasyonu herhangi bir maddi yükümlülük üstlenmemektedir. Herhangi bir harcaması söz konusu değildir. İlgili şirket tarafından bu GES kurulumu yapılacak ve geçici kabulüyle birlikte santral ve arazi federasyonun mülkiyetine geçecek. 6 yıl ilgili şirket işletmesinde yapılacak. 6 yıl sonra da işletme federasyonumuza devredilecek. Böylece federasyonumuz herhangi bir para harcamadan GES santralinin sahibi olacak. Sayın Başkanımız da arz etti; tabii ki federasyonlardan kendi elektrik ihtiyacını yeşil enerjiden sağlamak için dünyada bazı ülkelerin girişimleri var. Türkiye olarak hem bu büyüklükte hem de ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan sağlayan ilk ülkelerden bir tanesi. Bu da dünyaya örnek olabilecek bir proje” şeklinde konuşarak sözlerini bitirdi.

ts2.webp

Santral Yıllık Ortalama 4.5 Milyon kWh Üretecek

Santral yılda ortalama 4.5 milyon kWh enerji üretecek. Malatya’nın Yazıhan ilçesindeki Buzluk Köyü’nde bulunan 151 ada ve 1 parsel üzerindeki 75.212,55 metrekarelik arazi içinde yer alan, TFF’ye tahsis edilmiş olan 33.214,66 metrekarelik alanda kurulacak santralde, 5 bin 832 adet güneş paneli kullanılacak. Bu santral, TFF’nin kendi sermayesini kullanmadan Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) İş Modeli ile kurulacak.

Projenin Temelinin Temmuz 2024’te Atılması Planlanıyor

Bu yeni güneş enerjisi santraliyle, öncelikle Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri dahil olmak üzere Türkiye Futbol Federasyonu’nun bölge müdürlükleri ve tesislerinin elektrik ihtiyacı tamamen temiz enerji kaynaklarıyla karşılanacak. Projenin ilgili ön teknik süreçlerinin tamamlanmasının ardından, temel atma işlemi Temmuz 2024’te gerçekleşecek ve ilk temiz enerji üretimi Ekim 2024’te başlayacak.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img