HomeBasketballMilli Takım Kahramanı Tunçeri: ''Kariyerimin En İyi Anı 2010''

Milli Takım Kahramanı Tunçeri: ”Kariyerimin En İyi Anı 2010”

Date:

Related stories

West Bank residents tell of teargas then shots before US woman’s death

US officials have insisted that a ceasefire in Gaza...

Turkey’s Erdogan: Islamic countries should form alliance against ‘Israel’s growing expansionism’

Turkish President Tayyip Erdogan said on Saturday Islamic countries...

Archaeologists unearth a 3,500-year-old shopping list

Shopping lists are essential for making sure nothing is...
spot_imgspot_img

ISTANBUL (Türkiye) – 2024 FIBA U17 Basketbol Dünya Kupası’nda şampiyonluğuna giden yol 27 Mart’ta yapılan kura çekimiyle başladı.

Eski Türk Milli Basketbolcu, İstanbul’da kura çekimini gerçekleştirdi ve ardından altyapı turnuvalarında oynamanın kendi performansınızı ölçmek ve uzun vadeli olarak milli takım içinde kimya geliştirmek için ne kadar önemli olduğundan bahsetti.

Tunçeri, “Her yaş grubundaki her turnuva, kendinizi geliştirmek için bir şeyler ekler. Bu gençler de bunu kendileri göreceklerdir.” dedi.

İstanbul doğumlu Tunçeri, deneyimlerinden biliyor. 1995’te kıta şampiyonasında, 1996’da genç seviyede, 1997’de FIBA U22 Erkekler Dünya Şampiyonası’nda ve 1998’de FIBA U22 Avrupa Şampiyonası’nda oynadı.

Tunçeri’nin takım arkadaşlarından biri şu anda Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’ydu. Aynı zamanda gençlik etkinliklerinde Türkiye’nin diğer yıldızları Mehmet Okur, Ömer Onan ve Serkan Erdoğan ile birlikte oynadılar.

Tunçeri “Tüm altyapı şampiyonalarından başlayarak A Milli Takım seviyesine kadar hep birlikteydik ve birlikte oynadık. Bu gelişimimize yardımcı olmakla kalmayıp, milli takımın değerini ve milli formayı giymenin önemini anlamaya başladık.” dedi.

Tunçeri ve bu oyuncu grubu, altyapı kariyerlerini 1998’de Trapani, İtalya’da düzenlenen U22 Avrupa Şampiyonası’nda üçüncülük elde ederek noktaladılar.

Ortalama 6.6 sayı ve 2.4 ribaund aldığı turnuva hakkında Tunçeri “Eğer yanlış hatırlamıyorsam, İtalya’daydı ve bronz madalya kazandık. Orada oynadığımız tüm maçlar benim için çok önemliydi. Maç maç hatırlamıyorum ama o turnuva hafızamda yer edindi.” dedi.

Tunçeri, 1999’da Türkiye A Milli Takımına yükseldi ve Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen FIBA EuroBasket 2001’de milli takımın ilk ikinciliğinin bir parçası oldu.

22 yaşındaki Tunçeri, maç başına ortalama 20 dakika süreyle oynarken 1.7 sayı, 1.3 ribaund ve 1.2 asist üretti. Türkoğlu, Okur ve Onan da takımın parçasıydı ve genç oyuncular, bu gruptan dört ve iki yaş büyük olan İbrahim Kutluay ve Mirsad Türkcan ile bir arada oynadılar.

Gençlik dönemlerinde birlikte inşa ettikleri kimya, A Milli Takıma daha iyi entegre olmalarına yardımcı oldu.

Tunçeri: “Çok genç yaşlardan başlayarak A Milli seviyesine kadar birlikte oynamak çok önemliydi. Birlikte büyüyorsunuz. Belki aynı kulüpte oynarsın veya rakip olursun. Ancak milli takımda aynı formayı giyersin ve altyapı turnuvalarında her seviyede birlikte oynayarak bir kimya oluşturursun ve bu da size takım olma avantajı sağlar.”

Oyuncu grubu bir arada kaldı ve yıllar içinde yeni jenerasyon Türk yetenekleri eklenirken, Türkiye 2010 FIBA Basketbol Dünya Kupası için dolu dolu bir takımdı.

Tunçeri ( Arka plandaki kırmızılı), Gönlüm, Onan ve Türkoğlu(Soldan sağa)

2010 takımında Mehmet Okur yer almasa da, Kerem Tunçeri, Hidayet Türkoğlu ve Ömer Onan’a Ersan İlyasova, Semih Erden, Ömer Aşık, Sinan Güler, Kerem Gönlüm, Ender Arslan, Oğuz Savaş, Cenk Akyol ve Barış Ermiş eşlik etti. Bu muhtemelen Türkiye’nin oluşturduğu en büyük yetenek karmasıydı.

Yeteneklerin üstüne, takım FIBA Dünya Kupası’nı evinde oynuyordu. Türkiye, eleme maçlarını Fildişi Sahilleri, Rusya, Yunanistan, Porto Riko ve Çin’i yenerek mükemmel bir grup aşaması oynadı.

İçeriği görmek istiyorsanız, çerezleri kabul etmeniz gerekmektedir.

Ardından Tunçeri ve milli takım, Fransa ile Slovenya’yı yenerek yarı finallerde Sırbistan’la eşleşti.

Son derece çekişmeli geçen maçta, Sırbistan 4.3 saniye kala bir sayı farkla öndeydi ve Türkiye’nin özel bir şeye ihtiyaç vardı.

Ender Arslan, topu orta sahanın biraz önünden Hidayet Türkoğlu’na gönderdi ve o da Kerem Tunçeri’ye pas verdi. Tunçeri topu aldı, sol taraftan hızla potaya doğru sürerek sağ eliyle turnikeyi bıraktı ve skoru 83-82 yaparak Türkiye ve seyirciyi coşkuya boğdu.

2010’da maçı kazandıran turnike – Türklerin asla unutamayacağı bir an

Tunçeri, “Kariyerimin en iyi hatırası olduğunu söyleyebiliriz. Hem benim için hem de ülkemiz için güzel bir hatıra olduğunu düşünüyorum. Şanslıydım ki, belki de Türk basketbol tarihindeki en önemli sayılardan birini atmış olmak gibi bir ayrıcalığım vardı. ” dedi.

“Türk halkının mutluluğu ve sevinci inanılmazdı. Ayrıca, namağlup bir şekilde maça geldik ve harika bir turnuva geçirdik. Hem ülkemiz hem de milli takımımız için çok önemliydi. Belirli bir anım yok ama maçı kazandıktan sonra o geceyi hatırlıyorum. Otelimize giderken büyük bir kalabalık bizi takip ediyordu ve her yerde kutlamalar vardı.

“Yollar kutlamalar nedeniyle tıklım tıklım doluydu ve normalde 10 dakika süren yol 1.5 saate çıkmıştı. Bize gösterdikleri sevgi inanılmazdı ve bunu tebessümle hatırlıyorum. Bunlar çok özel anlardı. O takımdaki hiç kimse turnuvadaki o anıları unutamaz.”

“Türkiye, finalde ABD ile karşı karşıya geldi. Tunçeri, maçta 12 sayı kaydetti. Türkiye, finalde Amerikalılara karşı şanssızdı ve maç 81-64’lük ABD galibiyetiyle noktalanmıştı.

Yine de Türkiye, tarihinde ilk kez bir FIBA Dünya Kupası’nı madalyayla tamamladı ve taraftarlarına EuroBasket 2001’deki gibi unutulmaz bir anı bıraktı.

Tunçeri, İstanbul ev sahipliğinde 29 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında FIBA U17 Basketbol Dünya Kupası’nın yapılacak olmasının genç Türk jenerasyonunun yeni yolculuğuna başlamak üzere olduğunu biliyor.

“Ev sahibi olduğunuz turnuvada kendi seyirciniz önünde oynamak, Türk oyuncular için farklı bir heyecan ve deneyim olacak.” diyen 44 yaşındaki Tunçeri şöyle devam etti:

“Onlara bu anın tadını çıkarmalarını öneriyorum. Gelecekte geriye baktıklarında harika anılarla dolu olacaklar.”

Türkiye, daha önce iki kez U17 Dünya Kupası’nda yer aldı. İlk kez katıldıkları 2016’da ikinci olurken, son olarak 2018’de beşinci oldular.

Takımın kendi taraftarlarının önünde iyi bir performans sergileme şansı hakkında bir soru sorulduğunda, Tunçeri şunları söyledi: “Her zaman finallere ulaşacaklarını umuyoruz. Ancak elbette, adım adım ilerlemeleri gerekiyor. Ama amacımız bir madalya kazanmak. Bunu başarabileceklerine inanıyorum.”

FIBA

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img