HomeFashionHermes Hermes'e karşı: Türk Kitapçısı Telif Hakkı Mücadelesini Kazandı

Hermes Hermes’e karşı: Türk Kitapçısı Telif Hakkı Mücadelesini Kazandı

Date:

Related stories

West Bank residents tell of teargas then shots before US woman’s death

US officials have insisted that a ceasefire in Gaza...

Turkey’s Erdogan: Islamic countries should form alliance against ‘Israel’s growing expansionism’

Turkish President Tayyip Erdogan said on Saturday Islamic countries...

Archaeologists unearth a 3,500-year-old shopping list

Shopping lists are essential for making sure nothing is...
spot_imgspot_img

Hazırlayan

AFP

Çeviren

Gözde Meriç

Published



17 Tem 2024

Türkiye’de bir kitapçının, kendisine Hermes adını verebilmek için verdiği telif hakkı mücadelesinde Fransız lüks mağazasına karşı zafer kazandığını belirten mağazanın avukatı Salı günü yaptığı açıklamada, bunun büyük bir markaya karşı nadiren kazanılan bir zaferi olduğunu belirtti.

Umit Nar – AFP

Ankara’da bir mahkeme, Türkiye’nin fikri mülkiyet otoritesi olan TürkPatent’in Hermes Paris dışında herhangi bir markanın Hermes ismini kullanmasını engelleyen kararını kısmen geçersiz kıldı.

İzmirli kitapçı ümit Nar AFP’ye yaptığı açıklamada “Hermes, Yunan mitolojisinde insanlığın kültürel mirasına ait bir tanrıdır. Bir şirket tarafından sahiplenilmemelidir. Bu anlamda önemli bir karar,” dedi.

Dükkan sahibi, tanrının birçok Yunan efsanesinin geçtiği Ege kıyısındaki Smyrna’nın -İzmir’in eski adı- antik tarihiyle yakından bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

Hermes modaevi yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Mahkemenin gerekçesini henüz kamuoyuna açıklamadığını belirten kitapçının avukatı Hilmi Güllü, kararın bir “zafer” olduğunu belirtti.

“Hermes gibi çok uluslu firmaların kendi sektörlerinin ötesinde agresif bir marka tescil politikası var. Bu karar, bu uygulamalara dur demenin önünü açıyor” dedi.

Dava, Türk satıcının 15 yıllık kitapçı dükkanı için bir marka tescil ettirmek istediği Aralık 2021′ tarihine kadar uzanıyor.

Fransız şirketin bir temsilcisi TürkPatent’e karşı yasal işlem başlattı ve perakendecinin marka adında ve herhangi bir pazarlama materyalinde “Hermes” kullanmasını yasaklamak için davayı mahkemeye taşıdı.

Hermes modaevi, farklı iş sektörlerine rağmen iki isim arasındaki “benzerlik ve karışıklık riskini” vurgulayarak, dergisi aracılığıyla yayıncılık alanında da faaliyet gösterdiğini savundu.

Nar, “Sektörlerimiz benzer olsaydı haklı olabilirlerdi, ancak durum kesinlikle böyle değil” diye belirtti.

Avukat, “mahkeme iki marka arasında hedef kitle ve genel izlenim açısından karışıklık riski konusunda bir karar vermediği için” kitap satıcısının kararı temyize götüreceğini belirtti.

Nar, “Bu kararın kültürel miras ve çok uluslu şirketler için bir emsal teşkil etmesini umuyorum” dedi.

bg/ach/rhl/ju/jm/dlAnkara, 16 Temmuz 2024 (AFP)

Translated with DeepL.com (free version)
 

Copyright © 2024 AFP. Tüm hakları saklıdır.
AFP’nin önceden yazılı onayı olmadan, haber içeriklerinin, fotoğraflarının, görüntülerinin veya herhangi bir bilginin kopyalanması, yeniden yayınlanması veya yeniden dağıtılması açık olarak yasaktır.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img