HomeFashionHermes Hermes'e Karşı: Türk Kitapçı Fransız Deviyle Mücadele Ediyor

Hermes Hermes’e Karşı: Türk Kitapçı Fransız Deviyle Mücadele Ediyor

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Hazırlayan

AFP

Çeviren

Gözde Meriç

Published



7 Şub 2024

Merkezi Paris’te bulunan küresel lüks ürünler devi, Türkiye’nin bir sahil kasabasında bulunan kitapçıya, ticari isim ihlali iddiasıyla dava açıyor.

Reuters

Ege’nin sahil kenti İzmir’de Sahaf Hermes mağazasının sahibi olan Ümit Nar, 15 yıldır bu işin içinde olduğunu ve hiçbir zaman Fransız lüks eşya üreticisiyle karıştırılmadığını belirtiyor.

Nar, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Hermes” isminin antik Yunan ticaret tanrısından geldiğini ve herkese ait olduğunu söyledi. 51 yaşındaki kitapçı, “Hermes, Zeus veya Noel Baba gibi insanlığın kültürel mirasına aittir” diyor.

“Toplumsal hafızamıza kazınan bu isimleri hiçbir şirket tekeline almamalı”.

Nar’ın sorunları Aralık 2021’de kitabevinin adını ticari marka olarak tescil ettirmek için başvuruda bulunmasıyla başladı.

“Sahaf” Türkçe’de “ikinci el kitapçı” anlamına geliyor.

Nar, Antik Yunan ticaret tanrısı tarafından kutsanmış bir ikinci el kitapçı olarak değerlendirdiği dükkanının bu zekice adını Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TürkPatent) tescil ettirmeyi istedi.

“Bu adil değil”

Bu hamle, Fransız devinin Türkiye’deki ofisi tarafından fark edildi ve ofis marka tescilinin durdurulması için TürkPatent’e ve mahkemelere dilekçe verdi.

Ayrıca, sahibinin ticari ve çevrimiçi faaliyetlerinde “Hermes” adını kullanmasını da yasaklamaya çalıştı.

Fransız şirket, AFP’nin yaptığı çok sayıdaki yorum talebine yanıt vermedi.

Ancak Fransız üretici mahkemeye sunduğu dosyada, farklı sektörlerde yer almalarına rağmen iki marka arasındaki “benzerliğe ve karıştırılma riskine” dikkat çekti.

Davanın ilk duruşması geçtiğimiz ay yapıldı ve ikinci duruşmanın 27 Mart’ta yapılması planlandı. Ancak Nar, oturup en iyisini ummak yerine davasını bir sosyal medya kampanyası aracılığıyla savunmaya  ve nihai hedef olarak da markanın Paris genel merkezinin dikkatini çekmeye karar verdi.

Nar, “Hermes adında bir ayakkabı ya da tekstil mağazası açsaydım anlaşılırdı ama alanlarımız çok farklı” dedi.

“Hermes binlerce euro’ya lüks deri çantalar satıyor, ben ise 15 lira (45 cent) değerinde ikinci el kitap satıyorum” dedi.

“Dükkanımın isminin kafa karışıklığına yol açabilecei iddiası saçma. Bu aynı zamanda müşterilerinin zekasına da hakaret”

Aynı zamanda Türkiye ikinci el kitapçılar derneğinin başkanı olan Nar, isim değişikliğinin faaliyeti açısından felaket olacağını söyledi.

“Çoğu insan beni gerçek ismimle değil, Sahaf Hermes olarak tanıyor” dedi.

Üstelik tanrı Hermes, eski Yunanlıların kontrolü altındayken Smyrna adını verdikleri İzmir’in tarihiyle de yakından ilişkili.

Nar, “Uluslararası bir şirketin kültürel bir ögeye el koyması adil değil” diye belirtti.
 

Copyright © 2024 AFP. Tüm hakları saklıdır.
AFP’nin önceden yazılı onayı olmadan, haber içeriklerinin, fotoğraflarının, görüntülerinin veya herhangi bir bilginin kopyalanması, yeniden yayınlanması veya yeniden dağıtılması açık olarak yasaktır.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img