HomeFootballDestansı galibiyetlerden, büyük hüsranlara! İşte A Milli Takım'ın 'EURO' karnesi... - Tele1

Destansı galibiyetlerden, büyük hüsranlara! İşte A Milli Takım’ın ‘EURO’ karnesi… – Tele1

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Büyük umutlarla Almanya’ya uğurlanan Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024’teki ilk maçına 18 Haziran’da Gürcistan karşısında çıkacak. Ay Yıldızlılar, ilk olarak 1996 yılında katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda bu yıl 6. kez mücadele edecek. Tele1.com.tr; turnuva tarihinde yarı final ve çeyrek final aşamasına ulaşmayı başaran Millilerin, destansı galibiyetlerinden hüsranlarına kadar ‘EURO’ karnesini derledi.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na eleme aşamasında D Grubu’nun birincisi olarak katılım hakkı kazanan Türkiye A Milli Futbol Takımı, turnuvaya hazırlanmak üzere Almanya’daki kamp çalışmalarına devam ediyor.

Ay Yıldızlı takım, F Grubu’nda Gürcistan, Portekiz ve Çekya ile son 16 turuna adını yazdırabilmek için mücadele edecek. Milliler, grup aşamasında toplamda 3 maç yapacak. Ay Yıldızlılar, 3 maçın sonucuna göre grubu ilk iki sırada bitirmesi durumunda son 16 turuna kalacak. A Milli Takım grubu üçüncü sırada tamamlaması durumunda ise bir üst tura yükselebilmek için turnuvanın en iyi üçüncüleri sıralamasında ilk dörde girmeyi bekleyecek.

Millilerin grup aşaması fikstürü şöyle:

18 Haziran: Türkiye-Gürcistan (19.00)

22 Haziran: Türkiye-Portekiz (19.00)

26 Haziran: Çekya-Türkiye (22.00)

TÜRKİYE’NİN ‘EURO’ KARNESİ

Türkiye A Milli Futbol Takımı; 1960 yılından bu yana 4 yılda bir kez düzenlenen milli takımlar düzeyindeki Avrupa Futbol Şampiyonalarında toplamda 6 kez mücadele etme hakkı kazandı.

Milli Takım’da stoper gelişmesi! Bir oyuncu daha kadroya dahil oldu

ŞAMPİYONAYA İLK KEZ 96’DA KATILDIK

1960 ila 1992 yılları arasında elemeleri geçemeyen A Milli Takım, turnuvaya ilk katılım hakkını 1996 yılında elde etti. Grup aşamasına kalmayı başaran Türkiye, çıktığı 3 maçta 3 mağlubiyet alarak EURO 1996’ya erken veda etti.

2000’DE ÇEYREK FİNAL OYNADIK

Türk futbolseverler, bir sonraki turnuva olan EURO 2000’de ise ayakları yere daha sağlam basan bir Milli Takım’ı izledi. Ay Yıldızlılar, elemeleri geçerek katıldığı B grubunda İtalya, Belçika ve İsveç’le mücadele etti. Çıktığı 3 maçta 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alan Milliler, grup ikincisi olarak adını çeyrek final turuna yazdırdı. Portekiz ile eşleşen Türkiye, Amsterdam’da oynanan maçtan 2-0 mağlup ayrıldı. Ay Yıldızlılar, bu sonuçla turnuvaya veda etti ancak Avrupa’da elde edilen ilk başarı, takımın diğer turnuvalardaki özgüvenini önemli ölçüde artırdı.

2004’TE PLAY-OFF’A TAKILDIK

Ay Yıldızlılar, 2004 yılında düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nın Play-Off ayağında eşleştiği rakibi Letonya’ya toplam skorda 3-2 mağlup oldu. Bu sonuçla birlikte eleme aşamasında Portekiz biletini kaçıran Milliler, turnuvaya katılım sağlayamadı.

EURO 2024’te şampiyonluk oranları açıklandı! İşte A Milli Takım’ın sırası…

2008’DE DESTAN YAZDIK

Takvim yaprakları 2008’i gösterdiğinde ise Türkiye uzun yıllar hafızalardan çıkmayacak olan destansı bir turnuvadan henüz haberdar değildi. Fatih Terim’in önderliğinde turnuvaya hazırlanan Ay Yıldızlı futbolcular, eleme aşamasının ardından turnuvada A Grubu’nda mücadele etmeye hak kazandı. Terim’in öğrencileri; grup aşamasında Portekiz, Çekya ve İsviçre gibi zorlu rakiplerle mücadele etti. Grubu 1’inci veya 2’inci sırada tamamlaması durumunda çeyrek finale yükselecek olan milliler, geriye düştüğü maçlarda son dakika golleriyle elde ettiği galibiyetlerle Avrupa’da büyük ses getirdi.

Özellikle İsviçre’ye karşı alınan 2-1’lik galibiyet ve 2-0 geriye düşülen maçta Çekya’ya karşı alınan 3-2’lik galibiyet, A Milli Takımın turnuvadaki süksesini gözler önüne serdi. 2 galibiyet alarak Portekiz’le birlikte 6 puana ulaşan Türkiye, grubu ikinci sırada tamamlayarak çeyrek final turuna adını yazdırmayı başardı.

TAM “BİTTİ” DERKEN, VİYANA’DA MUCİZE GERÇEK OLDU

Milliler, çeyrek finalde turnuvanın zorlu takımlarından Hırvatistan ile eşleşti. Viyana’da oynanan maçın normal süresi 0-0 eşitlikle tamamlandı. Uzatma devrelerinde sona gelinirken tüm Türkiye’de penaltı atışlarının hesabı yapılmaya başlamıştı. Ancak bitime yalnızca birkaç dakika kala sahneye Klasnic çıktı. Rüştü Reçber’in yaptığı hatada topu ağlarla buluşturdu. Türkiye bu golle birlikte “Buraya kadarmış” derken, turnuva başından beri son dakika golleriyle konuşulan Milliler, bu maçta da pes etmedi. Uzatmanın da 1 dakikalık uzatmasında sahneye Nöbetçi Golcü Semih Şentürk çıktı. Rüştü’nün şişirdiği topta rakip ceza alanı içinde topla buluşan Şentürk, karambol pozisyonunda hiç bekletmeden kaleyi denedi. Semih’in şutu ağlarla buluşurken, Hırvatlar Viyana’da adeta soğuk duş aldı.

PENALTILARDA HIRVATLARI DEVİRİP İLK KEZ YARI FİNALE KALDIK

Uzatma devrelerinde de eşitlik bozulmayınca maç penaltılara kaldı. Milliler, penaltı atışlarından 3-1 galip ayrılarak, Avrupa Şampiyonası tarihinde adını ilk kez yarı finale yazdırdı.

YARI FİNALDE ŞANS TARAF DEĞİŞTİRDİ…

Yarı finalde Almanya ile eşleşen turnuvanın mucize takımı Türkiye’de bu sefer şans taraf değiştirdi. Takımda çok sayıda sakat ve cezalı oyuncunun bulunması, Fatih Terim’i ideal kadrodan uzak bir kadroyla sahaya çıkmak zorunda bıraktı. Milliler, eksiklere rağmen maçta muhteşem bir performans sergiledi. Almanları son dakikaya kadar zorlayan Milliler, sahadan 3-2 mağlup ayrıldı. Milliler bu sonuçla birlikte turnuvaya yarı finalde veda etti. Turnuvada Avrupa’nın en büyük 4 kulübünden biri olmayı başaran Türkiye, final biletini kaçırmasına rağmen o dönemin çocuk jenerasyonuna yıllarca unutamayacağı bir hatıra bıraktı.

2012’DE YİNE KATILAMADIK

2008’de destansı bir başarı sergileyen Milli Takım, 2012’de çıktığı eleme maçlarında bu başarıyı elde edemedi. Ay Yıldızlılar, eleme aşamasını geçemedi ve böylece turnuvaya katılamadı.

Montella Avrupa Şampiyonası’ndaki ilk 11’in 8’ine karar verdi

2016’DA ELEMEYİ GEÇTİK, GRUPTAN ÇIKAMADIK

2016 Avrupa Şampiyonası’nda elemeleri geçerek grup aşamasına kalmayı başaran Türkiye; İspanya, Hırvatistan ve Çekya ile mücadele etti. Grupta çıktığı 3 maçta yalnızca 1 galibiyet alabilen Milliler, grubu üçüncü sırada tamamladı. Bu sonuç Ay Yıldızlıların gruptan çıkmasına yetmedi.

2020’DE ‘0’ ÇEKTİK…

Yeni jenerasyonun dahil olduğu Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda büyük beklentilerin oluştuğu EURO 2020 ise hüsranla sonuçlandı. Eleme aşamasında Şenol Güneş önderliğinde önemli sonuçlar alan ve turnuvanın favorilerinden Fransa’yı mağlup eden Türkiye, grup aşamasında adeta sahadan silindi. Milliler, A Grubu’ndaki rakipleri İtalya, Galler ve İsviçre’ye mağlup oldu. 3 maçta kalesinde 8 gol gören Türkiye, yalnızca 1 gol atabildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img