HomeFashionAvrupa Tekstil Ve Giyim İhracatı Yavaşlamaya Devam Ediyor

Avrupa Tekstil Ve Giyim İhracatı Yavaşlamaya Devam Ediyor

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Çeviren

Gözde Meriç

Published



12 Haz 2024

Avrupa’nın tekstil ve giyim ihracatı, 2022’de kriz öncesi seviyelerini aşmasının ve ardından 2023’te zaman işaretlemesinin ardından, 2024’ün ilk çeyreğinde düşmeyi sürdürdü.

Shutterstock

Institut Français de la Mode tarafından işlenen gümrük rakamlarına göre %4 düşüşle 9,3 milyar Euro’ya gerileyen giyim ihracatındaki düşüş Asya’yı etkilemedi. Avrupa Birliği bölgeye yaptığı sevkiyatı %12 arttırırken, Akdeniz’e yapılan sevkiyat %9 oranında azaldı.

AB’nin en büyük müşterileri olan İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri ise gerileme kaydetti. Çin, Hong Kong ve Makao yükselirken, Japonya sabit kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna ve Vietnam da ilerleme kaydetti.

Toplam 6,6 milyar Euro’luk (-%6) tekstil ihracatında ise Asya, Ocak-Mart döneminde %11’lik bir artış kaydederek bir kez daha gerilemeden kurtuldu.

Avrupa siparişlerine Amerika Birleşik Devletleri (-%3), Birleşik Krallık (-%13) ve Çin (+%22) hakim oldu. Hindistan %38’lik bir artış kaydederken, bu oran Vietnam için %24 ve Birleşik Arap Emirlikleri için %18 olarak gerçekleşti.

İthalat yeniden canlanıyor

2022’de zirveye ulaşan giyim ithalatı, 2023’te başlayan düşüşünü 2024’ün ilk çeyreğinde de sürdürdü ve %14’lük bir düşüşle 19,2 milyar Euro değerinde ithalat gerçekleşti. Enflasyonun ve giyim tüketimindeki düşüşün vurduğu bir Avrupa pazarıyla karşı karşıya kalan bu gerileme, hem Asya (-%15) hem de Akdeniz (-%12) üretimini etkiledi.

Bangladeş (-%21), Türkiye (-%14), Hindistan (-%22) ve Vietnam (-%14) ile kıyaslandığında Çin (-%10), bu düşüşten daha az etkilendiği görüldü. Myanmar (-%22), Endonezya (-%23) ve İsviçre’den (-%21) yapılan ithalatta da keskin düşüşler yaşandı.

Tekstil ithalatı çeyrek boyunca %11 oranında düşerek 7,4 milyar Euro’ya geriledi. Düşüş hem Asya’yı (-%12) hem de Akdeniz bölgesini (-%8) etkiledi. Avrupa’nın ana tedarikçileri arasında Çin (-%6), Türkiye (-%6) ve Pakistan (-%18) öne çıkıyor. Ancak Tunus (-%1) ve Fas’ın (+%1) güçlü bir direnç gösterdiği görülüyor.
 

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img