HomeFootballEURO 2024'te Türkiye ile Hollanda'nın maçında savunma arkasına koşuların rolü - Sözcü...

EURO 2024’te Türkiye ile Hollanda’nın maçında savunma arkasına koşuların rolü – Sözcü Gazetesi

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

UEFA teknik gözlemcisi Rafa Benitez’e göre, EURO 2024’te Hollanda ile Türkiye arasındaki çeyrek final maçında en çok dikkat çeken konu, savunma arkasına koşular oldu.

Savunma arkası koşular, EURO 2024’ün önemli bir taktik teması olarak öne çıkarken, Hollanda’nın Türkiye’ye karşı çeyrek finalde elde ettiği geri dönüş galibiyeti bunun bir örneğini teşkil etti.

İspanya’nın önemli teknik direktörlerinden olan Rafa Benitez, UEFA’ya yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin oyununu Hollanda’ya kabul ettirdiği bir müsabaka olduğunu ve teknik direktör Ronald Koeman’ın yaptığı taktiksel değişiklikle Hollanda’nın, ilk yarıda 1-0 geri düştüğü maçı çevirerek İngiltere ile oynanacak yarı finale yükseldiğine dikkat çekti.

Aşağıdaki grafikte de görülebileceği gibi, her iki takımın da rakip yarı sahada savunma arkasına yaptığı koşular maçın gidişatını net bir şekilde yansıtıyor. İlk yarım saatte Türkiye’nin 21, Hollanda’nın ise sekiz koşu yapması, Samet Akaydın ile 35. dakikada golü bulan Vincenzo Montella’nın takımının agresif başlangıcını yansıtıyordu.


(Görsel uefa.com’dan alınmıştır)

Benitez, “İlk yarı Türkiye’nin arkaya koşması, oyuncularla bağlantı kurması ve kontratak oynamasıyla geçti” dedi.

Hollanda, ikinci yarıda 46. ve 75. dakikalar arasında beraberlik golünü kovalarken, rakibinin altı koşusuna karşılık 17 koşu yaparak durumu tersine çevirdi. Bu, devre arasında oyuna giren Wout Weghorst’un yardımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’nin ilk yarıdaki tehdidinin bir örneği olarak, yukarıdaki görüntü Hollanda sol beki Nathan Ake’ye karşı 2’ye 1’i gösteriyor; kanat beki Mert Müldür, kanat oyuncusu Barış Alper Yılmaz’a pasını aktarız. Yılmaz, cumartesi gecesinin en yüksek hızını (35 km/sa) kaydeden Türkiye oyuncusuydu ve bu sekansta tehlikeli bir orta yapmak için açık ara öne fırladı.

Benitez, “Net 2’ye 1 pozisyonlar vardı” dedi ve Arda Güler’in Yılmaz’la pozisyon değiştirdiği zamanki tehdide ve karşı taraftaki kanat oyuncusu Kenan Yıldız’ın yarattığı sorunlara dikkat çekti:

Yıldız içeriye doğru koşuyordu ve Dumfries ve Stefan de Vrij savunmada tereddüt yaşıyordu.

Bu ikinci grafik, ilk yarıda rakip sahada 11 koşu ile en çok koşu yapan oyuncu olan Yılmaz’ın etkisini vurguluyor. Diğer tüm oyuncuların neredeyse iki katı.

Hollanda’da sağ bek Dumfries en çok koşu yapan oyuncu oldu, ancak listedeki altı oyuncudan dördünün Türk olması dikkat çekici; Yılmaz’ı kanat oyuncusu Yıldız, forvet Güler ve kanat beki Müldür takip ediyor.

Oyunu değiştiren, Koeman’ın Weghorst’u hedef forvet olarak oyuna alması ve Memphis Depay’ın 3-2-2-3 orta saha ‘kutusunun’ tepesinde Xavi Simons’a görev vermesi oldu. İlk yarıda Depay merkez hücumcuyken, şimdi Weghorst’un yerini alan sağ kanat oyuncusu Steven Bergwijn, Simons ile birlikte içeri kat ediyordu.

Tijjani Reijnders’in Cody Gakpo’yu açıktan beslemeye hazırlandığı bu görüntü, Benitez’in Koeman’ın taktiksel değişikliğiyle ilgili bir başka gözlemini gösteriyor; bu da orta sahadan oynamaya çalışmak yerine geniş alanlara daha fazla pas atılmasına yol açtı.

Benitez, “Artık yüksekte bir hedef adamları vardı ve Xavi Simons ile Depay biraz daha derinde, Gakpo genişte ve iki orta saha oyuncusu, Reijnders ve Jerdy Schouten, oyunu yönetmek ve topu ileri itmek için düşüyorlardı” diye açıkladı.

Sonuç olarak Hollanda, son çizginin gerisinde daha fazla arayışa girebildi. Eşitlik golünü atan De Vrij maçtan sonra “Bize çok fazla alan vermediler ama bazen biz de bulabildik” dedi ve Simons ile Depay’ın çizgiler arasında daha fazla koşu yaparak kazançlı çıktığını söyledi.

Maçın başındaki tezat, ikinci periyotta rakip yarı sahada en çok koşan ilk beş oyuncu arasında üç Hollandalının yer aldığı bu son grafikte vurgulanıyor; Simons altı koşuyla başı çekiyor.

Bu koşuların çoğu 76. dakikadan ve sonucu belirleyen Müldür’ün kendi kalesine attığı golden önce gerçekleşti. Türkiye’nin eşitlik için yaptığı atakların yoğunluğunu göstermek amacıyla, 82. dakikadan itibaren sahada olan yedek oyuncu Cenk Tosun beş kez rakip yarı alanda koşu yaptı.

Türkiye, 76. dakikadan itibaren geride 11 koşu yaparken, Hollanda üç koşu yaptı ve toplam 10 akan oyun ortasının 8’ini gerçekleştirdi.

Son olarak, EURO 2024’ün bitimine sadece üç maç kala, Türkiye topa sahip olduğu dakika başına geride koşu sayısında (2.54) ikinci sırada yer alıyor ve bu durum, Montella’nın öğrencileri için Almanya’daki etkileyici ve heyecan dolu kampanya boyunca önemli bir bileşen olduğunu vurguluyor.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img