HomeFootballTürkiye'nin Avrupa Futbol Şampiyonası Serüveni: Geçmişten Günümüze

Türkiye’nin Avrupa Futbol Şampiyonası Serüveni: Geçmişten Günümüze

Date:

Related stories

Iran warns Israel of ‘crushing response’ after attacks on Hezbollah

Israel will face “a crushing response from the axis...

Hezbollah chief vows ‘punishment’ of Israel after explosive device attacks

Hassan Nasrallah, Hezbollah’s leader, threatened Israel with “tough retribution...

Türkiye launches new tech visa program

Türkiye on Monday presented a new visa program aimed...

Here’s How to Plan the Perfect Trip to Bodrum, Türkiye (Says Me)

There I was, treading water in the clear blue...

Hezbollah’s Nasrallah says Israel’s Lebanon attacks crossed ‘all red lines’

Hezbollah leader Hassan Nasrallah says the pager and walkie-talkie...
spot_imgspot_img

Geçmişten günümüze Türkiye‘nin Avrupa Futbol Şampiyonası macerası, A Milli Futbol Takımı’nın zorlu ancak heyecan dolu yolculuğunu yansıtan önemli bir dizi anıyı barındırıyor. Türkiye, 101 yıllık futbol tarihinde toplamda 342 resmi ve 285 özel olmak üzere 627 maçta mücadele etti. Bu süreçte 243 galibiyet, 148 beraberlik ve 236 yenilgi yaşadılar.

Ay-yıldızlılar, bu maçların 270’ini deplasmanda, 272’sini Türkiye’de ve 85’ini tarafsız sahalarda oynadılar. Bu maçlarda toplamda 856 gol atıp, kalesinde 898 gol gördüler. Milli takım, Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Okyanusya temsilcileriyle mücadele ettiği 627 karşılaşmanın büyük bir bölümünü Avrupa takımlarıyla gerçekleştirdi.

Avrupa Şampiyonası tarihinde Türkiye’nin yolculuğu özellikle dikkat çekici. 1960 yılında başlayan bu serüvende milli takım, 1996, 2000, 2008, 2016 ve son olarak 2024’te altı kez finallere katılma başarısı gösterdi. 1996’da İngiltere’deki turnuvada gruptan gol atamadan elenirken, 2000’de Hollanda ve Belçika’nın ev sahipliğinde çeyrek finale yükseldi, ancak Portekiz’e kaybederek veda etti.

2008’de Almanya’da düzenlenen şampiyonada ise Fatih Terim yönetimindeki ekip, tarihi bir başarıya imza atarak yarı finale kadar yükseldi, ancak Almanya’ya karşı 3-2’lik skorla mağlup oldu. Bu başarı, Türkiye’nin Avrupa şampiyonaları tarihindeki en iyi derecesi olarak kayıtlara geçti.

2016’da Fransa’daki turnuvada grup aşamasını 3 puanla üçüncü sırada tamamlayan Türkiye, 2020’de ise organizasyonda gol atamadan puansız kalarak çıkış yapamadı. EURO 2024’te ise İtalya, Galler ve İsviçre ile aynı grupta yer aldılar ve çeyrek finalde Hollanda’ya karşı 2-1’lik skorla yenilerek turnuvaya veda ettiler.

Milli takımın Avrupa Şampiyonası tarihindeki performansı, zamanla değişen kadrolar ve teknik direktörlerle birlikte sürekli bir gelişim gösterdi. Teknik adamların değişimi, zaman zaman başarıları etkilese de, Türkiye futbolunun Avrupa arenasında süregelen bir varlık olduğunu kanıtladı. Ay-yıldızlılar, gelecek turnuvalarda da bu deneyimlerden güç alarak, uluslararası arenada başarılarına devam etmeyi hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img