HomeShoppingGetir yeniden yapılanıyor; ikili yönetim olacak | WORLDEF

Getir yeniden yapılanıyor; ikili yönetim olacak | WORLDEF

Date:

Related stories

Afrin: Conflicting narratives about Kakhrah village incident – Enab Baladi

Conflicting reports surfaced about what happened in the village...

Turkish contractors secure 2nd place in global construction rankings – Türkiye Today

Turkish contractors have maintained their position as the second-largest...

Turkey Tech Visa – Fin Tech – Technology

Turkey Tech Visa: Comprehensive Guide for Global Tech Talent In recent...

Turkey Link To Iran’s ‘Kill Netanyahu’ Plot: Israeli Man’s Arrest Unravels Big Plan?

Published on Sep 19, 2024 06:51 PM IST https://www.youtube.com/watch?v=1ykZ2BHruAo An Israeli...
spot_imgspot_img

Getir, ikiye bölünüyor. Yeninden yapılanacak olan şirket, artık iki yönetimli bir yapıya bürünüyor. Sky News’ta yer alan habere göre, en büyük yatırımcısı Abu Dabi devlet yatırım fonu Mubadala’dan 250 milyon dolar yatırım alan şirket, bu yatırım sonrası stratejik yeniden yapılanmaya gidiyor.

Buna göre Getir, operasyonlarını ikili yönetim şeklinde iki gruba ayırıyor. Böylece şirketin yapısında iki yönetim olacak. Her yönetim farklı pazar fırsatlarına odaklanıyor. Getir’in ilk grubu, Türkiye’deki online market ve yemek teslimatı hizmeti işine odaklanıyor. Diğer grup ise, e-ticaret, finans, mobilite ve FreshDirect’in de olduğu faaliyetler yer alıyor.

Getir Türkiye’yi Batuhan Gültakan, diğer operasyonları Nazım Salur yönetecek

Getir Türkiye, mevcut CEO Batuhan Gültakan’ın liderliğinde operasyonlarına devam edecek. Getir’in kurucularından Nazım Salur ve diğer kurucu ortaklar ise, n11, GetirBiTaksi, GetirAraç, Getirİş ve New York’taki market teslimat girişimi FreshDirect’in yönetimini üstlenecek.

Mubadala, Türkiye operasyonlarında çoğunluk hisseye sahip olacak

Abu Dabi merkezli Mubadala Investment Company, Getir’in mevcut hissedarları arasında en büyük yatırımcılarından biri olarak yer alıyor. Şirketin geçtiğimiz aylarda Mubadala ile ters düştüğü iddia edilmişti. Mubadala, yeni dönemde şirkete ek sermaye sağlayarak, Türkiye’deki online market ve yemek teslimat hizmeti işinde yönetime ve çoğunluk hissesine sahip olacak. Nazım Salur ve Getir’in diğer kurucuları da, şirketin yeni yapılanmasında azınlık hisselerine sahip olacak. Bu isimler yönetim kurulunda yer almaya devam edecek.

GetirFinans ortaklık yapısı değişti

Getir’in hayata geçirmeye hazırlandığı finansal platformu GetirFinans’ın ortaklık yapısı da değişti. Buna göre, GetirFinans’ın payları yüzde 40’ı Getir’in kurucuları, yüzde 32’si Mubadala ile yeni yatırım turundaki diğer yatırımcılara, yüzde 20’si ise İş Bankası’nın yatırım fonu Maxis’e, yüzde 8’is ise Crankstart’a olacak şeklinde yapılandırıldı.

İkili yönetim onay süreçlerinin ardından hayata geçecek

Getir’in yeni yapılanma süreci, gerekli resmi onayların ardından hayata geçirilecek. Yeni yapılanma süreci tamamlandığında iki yönetimli iki grup, Getir çatısı altında faaliyetlerine devam edecek. Getir kullanıcıları, mevcut tüm hizmetlere Getir uygulamasından erişmeye devam edebilecek. Yeni yapılanma kullanıcılar açısından herhangi farklılık arz etmiyor.

Nazım Salur: Yeni yapılanma Getir hizmetlerine yeterli zaman ayırmamıza imkân verecek

Getir Kurucusu Nazım Salur, yeni yapılanmaya ilişkin yaptığı açıklamada, 9 yıl önce 10 dakikada market ürünleri teslimatı ile dünyada bir ilki başlatmış olmaktan gurur duyduklarını belirterek, “Yarattığımız ve öncüsü olduğumuz bu sektördeki başarımız Getir’in tüm çalışanlarının ve yatırımcılarımızın özverisi ve sıkı çalışması olmadan mümkün olamazdı. Bugüne kadarki katkıları için hepsine teşekkür ediyorum.” dedi. Salur, “Oluşturduğumuz bu yeni yapı, Getir’in Türkiye’de online market ve yemek teslimatı hizmetlerinin daha iyi konumlandırılmalarını sağlarken, benim ve kurucu ortaklarımın gelecek vaat eden diğer Getir hizmetlerine yeterli zaman ayırmamıza imkân verecek.” ifadelerini kullandı.

Hani Barhoush: Son yatırımımız, şirketin vadettiği geleceğe duyduğumuz güveni yansıtıyor

Mubadala Diversified Investments Platform CEO’su ve Getir Yönetim Kurulu Üyesi Hani Barhoush ise, “Mubadala, her zaman Getir’in uzun vadeli ve kararlı bir yatırımcısı oldu. Son yatırımımız ise, şirketin Türkiye’deki ana faaliyet alanının vadettiği geleceğe duyduğumuz güçlü güveni yansıtmaktadır. Yönetim kurulu adına, Getir’e yıllar boyunca kazandırdığı vizyon ve liderlik için Nazım Salur’a takdir ve şükranlarımızı sunuyor ve kendisiyle iş birliği yapmaya devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.” sözlerini kaydetti.

Mubadala ile Salur arasında kriz iddiası

Diğer taraftan, geçtiğimiz aylarda Nazım Salur ile Mubadala arasında yönetim konusunda sorunlar yaşandığı iddia edilmişti. Mubadala’nın Salur’u sözleşmeye uymamakla suçladığı ileri sürülmüştü. BAE’li fonun, Nazım Salur’un görevi bırakmasını istediği; daha sonra krizin çözüldüğü belirtilmişti. Ardından Mubalada’nın Getir’e yeni bir yatırım yapmayı planladığı haberleri yer almıştı.

Getir’in 9 yıllık hikayesi

Getir, 2015 yılında kuruldu. Bu zamana kadar birçok yatırıma ve satın almaya imza atan şirket, son yıllarda yaprak dökümü yaşıyor. Getir’in 9 yıllık serüveni şöyle sıralanıyor;

  • Online teslimat platformu Getir, 2015 yılında Nazım Salur öncülüğünde kuruldu.
  • 2020 yılında pandemiyle birlikte Türkiye’de popüler online teslimat platformu oldu.
  • 2021 yılında globale açıldı ve Londra’da hizmet vermeye başladı.
  • 2021 yılı boyunca sırasıyla; Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz ve ABD’de faaliyetlerine başladı.
  • 2022 yılında 768 milyon dolar yatırım aldı ve 11.8 milyar dolar değerlemeye ulaştı.
  • 2022’deki değerlemesiyle Türkiye’nin ikinci decacorn’u (değeri 10 milyar doları aşan teknoloji odaklı start-up), Avrupa’nın ilk teslimat decacorn’u oldu.
  • 2022 yılında Almanya merkezli rakibi Gorillas’ı 1.2 milyar dolara satın aldı.
  • 2022 yılında e-ticaret pazar yeri n11’e ortak oldu; şirketin üçte bir oranında hissesini satın aldı.
  • 2023 yılında n11’in tamamını satın aldı.
  • 2023’te Avrupa’da yaprak dökümü yaşamaya başladı; Haziran 2023’te Fransa’dan çekildi.
  • İspanya’nın büyük sendikalarından CCOO, Getir’in iş yönetimini kınayarak faaliyetlerini sonlandıracağını duyurdu.
  • Temmuz 2023’te İngiltere’deki kuryelerine ait scooter, kask ve yalıtımlı bisiklet kutuları gibi ekipmanları müzayedede satışa çıkardı.
  • İngiltere’deki dark store’ların kapanmasının ardından tedarikçilere ödeme yapmakta zorlanan şirket, bu iddiaları yalanladıktan iki hafta sonra İtalya ve Portekiz’den çekildi.
  • Sonraki günlerde gelirlerinin yüzde 96’sını elde ettiği İngiltere, ABD, Almanya, Hollanda ve Türkiye’deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı.
  • Globalde yeniden yapılanan şirket, bu süreçte yaklaşık 2 bin 500 çalışanı işten çıkardı.
  • Globaldeki yaprak dökümünün ardından şirket, son 18 ay içerisinde yaklaşık yüzde 80 oranında değer kaybederek, değerlemesi 2.5 milyar dolara geriledi.
  • Bu arada mevcut yatırımcılarından 500 milyon dolar yatırım aldı.
  • Türkiye İş Bankası’ndan 50 milyon dolar yatırım alarak GetirFinans için kolları sıvadı.
  • Aralık 2023’te ABD merkezli online market girişimi FreshDirect’in satın aldı.
  • 2024 Nisan ayında BiTaksi gibi platformlar elden çıkarmak için hazırlıklara başladı.
  • Nisan 2024’te Avrupa ve ABD’den tamamen çekildi.
  • Şirket, Türkiye pazarına odaklanacağını ve FreshDirect’in faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.
  • Mayıs 2024’te Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile ortaklık kurmak üzere gizlilik anlaşması imzaladığı iddiaları gündeme geldi.
  • Haziran 2024’te yeniden yapılanma kapsamında mevcut yatırımcılarından 250 milyon dolar yatırım aldı; şirket yönetimi ve operasyonları ikiye bölündü.

Getir, yurt dışı operasyonlarını sonlandırıyor

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img