HomeFashionZara'nın Sahibi Inditex'in Karı 2023'te %30 Artarak 5,4 Milyar Euro'ya Yükseldi

Zara’nın Sahibi Inditex’in Karı 2023’te %30 Artarak 5,4 Milyar Euro’ya Yükseldi

Date:

Related stories

spot_imgspot_img

Hazırlayan

Reuters

Çeviren

Gözde Meriç

Published



13 Mar 2024

Zara’nın sahibi Inditex, çarşamba günü yaptığı açıklamada, hızlı moda devinin üst sınıf tüketicilere yatırım yapması ve H&M gibi rakiplerinden daha rekabetçi fiyatlar sunması sayesinde 2023 net gelirinin %30 artarak 5,4 milyar euro’ya (5,9 milyar dolar) yükseldiğini ifade etti.

Şirketin Ocak ayında sona eren mali yıla ilişkin karı, LSEG anketindeki analist beklentileriyle uyumluydu.

Inditex, moda trendlerini yakındaki tedarikçilerden daha hızlı sunma ve lüks tüketicilere daha yüksek fiyatlarla daha fazla kıyafet satma becerisi sayesinde 2023 yılında H&M karşısında liderliğini genişletti. Bu da, onu Çin merkezli rakip Shein’in hızlı büyümesinden korumaya yardımcı oldu.

Mağaza içi ve online satışlar Şubat 2023 ile Ocak 2024 arasında %10 artarak 35,9 milyar euro’ya ulaştı.

Inditex sonuçları LSEG tarafından sağlanan analist beklentileriyle uyumluydu ancak fiyat artışlarının hızının yıllık bazda yavaşlaması nedeniyle satışları geçtiğimiz yıl bildirilen %17,5’lik artıştan daha yavaş bir oranda artıyor.

Ana markası Zara, artan enflasyona tepki olarak ve daha yüksek moda pazarına özel parçalar sunma yönündeki değişimin bir parçası olarak H&M’den daha önce fiyatlarını artırmaya başladı; diğer şirket markaları ise bütçe aralığında büyüyor.

Ancak perakende istihbarat şirketi EDITED’e göre Zara, iki yıl boyunca ürün yelpazesinin ortalama fiyatlarını sezon boyunca H&M ve diğer rakiplerinden daha az artırdı.

EDITED Perakende Analisti Krista Corrigan, ABD pazarında Zara’nın İlkbahar 2024 koleksiyonu için stoktaki ortalama giyim fiyatının iki yıl öncesine göre %11 daha yüksek olduğunu, H&M ve Mango’daki stokların ise 2022’ye kıyasla %20’nin üzerinde olduğunu söyledi.

Yatırımcılar şirketin ezeli rakibi H&M’den daha iyi performans göstermeye devam etmesini bekliyor. Hisse fiyatı önümüzdeki on iki ay için beklenen kazancın 21,8 katı seviyesinde işlem görürken, H&M’in fiyat-kazanç oranı 16,1 oldu.

 Inditex’in hisselerini elinde tutan Abante Advisors’ın fon yöneticisi José Ramon Iturriaga, “Inditex, 2023’te en zor şeyi başardı ve enflasyona rağmen büyüyebildi. Bunu H&M gibi rakiplerinden daha iyi bir değer önerisine sahip olduğu için yapabildi” dedi ve “Bu yılın Inditex için daha da zor olacağını düşünmüyorum” diye ekledi.

 

© Thomson Reuters 2024 All rights reserved.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img