HomeWorldИнтересът към Турция нараства

Интересът към Турция нараства

Date:

Related stories

Germany, Turkey at odds over migrant deportation deal – Turkish Minute

Germany said Friday it had agreed a plan with...

Turkey business welcomes third generation of its founding family

Ella Kelly has joined Kelly Turkeys, bringing four years...

Turkey business welcomes third generation of its founding family

An Essex-based premium turkey firm has welcomed the third generation of its founding...
spot_imgspot_img

Интересът към Турция нараства, заяви в платформата Екс турският министър на финансите Мехмет Шимшек след разговори с представители на бизнеса по време на еднодневно посещение в Германия, съобщава в. “Хюриет дейли нюз”, цитиран от БТА.

Той каза, че е имал продуктивни срещи с мениджъри на големи компании и инвеститори в Германия. “Засилваме нашите усилия, за да увеличим преките чуждестранни инвестиции, което е нашата основна цел”, посочи министърът.

Шимшек пътува до германската провинция Бавария, за да участва в среща, организирана от Института “Стърн Стюарт”, водещ мозъчен тръст, посочиха източници от министерството.


В събитието, което започна на 19 септември, участваха изпълнителни и финансови директори на над 50 от най-големите германски компании. На втория ден от срещата Шимшек участва в специална сесия за Турция, на която присъстваха мениджъри на компании, които вече имат инвестиции в Турция или планират такива.

Според последните данни на централната банка за платежния баланс, през юли притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Турция е възлизал на 670 милиона долара. От януари до юли Турция е привлякла ПЧИ на обща стойност 2,66 милиарда долара спрямо 2,75 милиарда долара за същия период на миналата година.

През юли Германия е имала най-голям дял в притока на капитал от ПЧИ към Турция с 39 процента, следвана от Нидерландия с 24 процента и Съединените щати с 12 процента, според доклад на Асоциацията на международните инвеститори (YASED). От 2002 г. насам кумулативният приток на ПЧИ в Турция надхвърля 269 милиарда долара.

Поставете оценка:





Оценка 2.5 от 13 гласа.

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img